ניהול סיכונים בפרויקט הוא תהליך מכריע בהצלחתו של כל פרויקט. תהליך זה כולל איתור, ניתוח, והקטנת השפעת סיכונים אפשריים שעלולים להשפיע על עלותו, לוחות זמנים, או איכותו של הפרויקט. ביצוע ניהול סיכונים באופן מוקדם ומתמשך יכול להבטיח כי הפרויקט יתקדם ללא עיכובים משמעותיים ושהעלויות יישמרו תחת שליטה.
אחת השלבים הראשוניים בניהול סיכונים היא הזיהוי של סיכונים אפשריים. זה כולל בדיקה שיטתית של כל גורמי הפרויקט – טכנולוגיה, לוגיסטיקה, כוח אדם, והשווקים המוגדרים "כשדה" לניהול הסיכון. מנהלי הפרויקט והצוות צריכים להיות מעורבים בתהליך זה לכל אורכו כדי להבטיח כיסוי מלא והבנה מעמיקה של כל הסיכונים הפוטנציאליים.
לאחר שהסיכונים זוהו, הם ישוערו בכל היבטים – הסיכוי לממשותם וההשפעה הצפויה שלהם על הפרויקט. זה מאפשר לקבוע את עדיפות הסיכונים, מה שיכוון את המאמצים להתמודדות עם הסיכונים הכי משמעותיים. לעיתים, סיכון מסוים יכול להיות מופחת על ידי שינויים בתכנון, בעוד שסיכונים אחרים עשויים לדרוש ביצוע מספר תרגילי "מה אם".
התמודדות עם סיכונים ומניעתם מובילה לתהליך הכולל של ניהול סיכונים בפרויקט משלביו המוקדמים ועד סיומו. ניהול הסיכונים אינו פעם אחת, אלא תהליך חוזר על עצמו, בו כל שינוי או התפתחות מחייבת סקירה מחודשת של מפת הסיכונים ותוכניות המיתון שמיועדות לתקן אותם.
בניית תוכנית ניהול סיכונים מפורטת היא צעד קריטי בדרך לשליטה בהפתעות ובאי-ודאות הטמונה בכל פרויקט. על מנהלי הפרויקט להבטיח שהצוות מודע ומשלב ביצועים על פי תוכנית זו, תוך קידום אג'נדה של שקיפות ותקשורת פתוחה. כך, ניהול סיכונים בפרויקט יוכל למזער את הפגיעות ולהגביר את השליטה, ובכך להבטיח את ההצלחה המרבית של הפרויקט.