איך מזהים קונדילומה אצל גברים?
גברים רבים מגלים את הקונדילומות רק לאחר חודשים או אפילו שנים מההדבקה, מכיוון שהנגעים אינם כואבים, קטנים ולעיתים נסתרים. ברוב המקרים, הגבר אינו מודע לכך שהוא נושא את הווירוס, ומזהה את הנגעים רק אם הם צומחים לגודל שמורגש או נראה לעין. הנגעים נראים כבליטות עוריות קטנות, צבע העור או כהות ממנו, ולעיתים רבות מתוארות כבעלות מראה דמוי כרובית. הן עשויות להופיע באיבר המין, באיזור פי הטבעת, או באזורים סמוכים כמו שיער הערווה, הירכיים הפנימיות והפרינאום. תחושת גירוד קלה, אי נוחות או צריבה עשויות להיות הסימן הראשון. ישנם מקרים שבהם בן או בת הזוג מבחינים בנגעים לפני שהגבר עצמו שם לב.
איך מזהים קונדילומה אצל גברים כאשר אין תסמינים בולטים?
כאשר הקונדילומה מתחילה להתפתח, הנגעים עשויים להיות זעירים, שטוחים מאוד, ולעיתים מוסתרים בקפלי עור או אזורים שקשה לראות באופן עצמאי – כמו מתחת לעורלה, סביב פי הטבעת או בשופכה. גברים רבים אינם מרגישים דבר, במיוחד כאשר מערכת החיסון שלהם שומרת על רמה נמוכה של הווירוס. התסמין הראשון עלול להיות תחושת יובש, גרד מקומי או תחושת גוף זר קל. רק כאשר הנגעים גדלים או מתרבים – הם נעשים בולטים לעין, ולעיתים גורמים גם לתחושת רגישות קלה או לחץ בזמן תנועה, ישיבה, קיום יחסים או מתן שתן.
איך נראה נגע של קונדילומה?
נגעים של קונדילומה נראים לרוב כבליטות קטנות דמויות שפיצים או קצוות מחוספסים, אשר דומים במראה שלהם לפרחי כרובית זעירים. הם מופיעים בקבוצות או באופן יחידני. לעיתים הם חלקים, ולעיתים גבשושיים מאוד. לרוב הם אינם כואבים, אך במצב של שפשוף חוזר – כמו במגע עם בגדים צמודים – עלולה להיווצר רגישות, ולעיתים גם דימום קל. הצבע של הנגעים משתנה: לפעמים הם בצבע העור, לפעמים מעט כהים יותר, ויש מקרים נדירים שבהם הם בגוון אפרפר או חום.
אזורים נפוצים להופעת קונדילומה אצל גברים
קונדילומות עשויות להופיע בכל אזור שבא במגע מיני, ישיר או עקיף. האזורים השכיחים הם: הפין (בעיקר בצד התחתון או ליד בסיסו), מתחת לעורלה אצל גברים נימולים חלקית, שק האשכים, סביב פי הטבעת, אזור הפרינאום (בין האשכים לפי הטבעת), פנים הירכיים, ולעיתים נדירות גם בתוך השופכה עצמה או על השפתיים, אם היה מגע אוראלי. הופעת נגעים באזור פי הטבעת לא מצביעה בהכרח על יחסי מין אנאליים, ויכולה להתרחש גם עקב הדבקה מאיבר אחר או ממגבת נגועה.
איך מזהים קונדילומה אצל גברים בשלבים שונים?
שלב מוקדם: תחושות קלות ובליטות מינוריות
בשלב הראשון, הקונדילומות לרוב אינן מורגשות כלל. ייתכן ויופיעו בליטות זעירות שלא נראות לעין בלתי מזוינת. רק מישוש קפדני או שימוש במראה יכול לחשוף את הנגעים. גברים רבים מגלים את הקונדילומות במקרה – בעת גילוח, רחצה, או בעת מגע מיני כאשר בת הזוג מרגישה בבליטות.
שלב מתקדם: נגעים בולטים, התפשטות ותחושות לא נוחות
כאשר הקונדילומות מתפתחות, הן גדלות במספר ובגודל. התחושה הופכת לבולטת יותר – גרד, חוסר נוחות או שפשוף שמחמיר עם הזמן. לעיתים מופיעה תחושת "עור מחוספס" או תחושת נוקשות מקומית. אם לא מטפלים – הקונדילומות עלולות להתפשט לאזורים נוספים ולגרום לדלקת מקומית, ריח לא נעים ולעיתים גם דימום קל במגע.
שלב כרוני: התפשטות נרחבת או הישנות תכופה
קונדילומות שאינן מטופלות עשויות לחזור שוב ושוב – גם לאחר טיפול ראשון. הדבר נובע מהימצאות הווירוס ברקמות, גם לאחר העלמות הנגעים. גברים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת עלולים לחוות הישנויות רבות. לעיתים הקונדילומות מופיעות כל כמה חודשים, ומתפרצות לאחר מחלה, לחץ נפשי, תזונה לקויה או ירידה כללית במערכת החיסונית.
איך מזהים קונדילומה אצל גברים – שלבי האבחון הרפואי
האבחון מתחיל בבדיקה גופנית אצל רופא עור, אורולוג או רופא משפחה. הרופא בוחן את האזור עם אור חזק ולעיתים זכוכית מגדלת. בחלק מהמקרים משתמשים גם בחומצה אצטית כדי להבהיר את הנגעים ולהבליט אותם. כאשר יש ספק, ניתן לבצע ביופסיה של אחד הנגעים – לקיחת דגימה לבדיקה פתולוגית. ישנם גם בדיקות PCR לזיהוי DNA של נגיף HPV, אך הן פחות נפוצות אצל גברים, מכיוון שאין בדיקה תקנית לשאתות לא סימפטומטיים. במקרים שבהם הקונדילומות חוזרות או מפושטות, ייתכן ויומלץ גם על בדיקות דם כלליות ובדיקת HIV.
איך מזהים קונדילומה אצל גברים – שאלות שמומלץ לשאול את עצמך
-
האם הופיעו בליטות חדשות באזור איבר המין או פי הטבעת?
-
האם יש תחושת גירוד, שריפה או יובש שלא הייתה קודם?
-
האם יש שינוי בגוון העור המקומי או בריח האזור?
-
האם בן/בת הזוג התלוננו על תסמינים דומים?
-
האם קיימת תחושת נוקשות, גירוי בעת מגע או שפשוף שונה מהרגיל?
אם ענית "כן" לאחת או יותר מהשאלות – חשוב לגשת לבדיקה רפואית.
איך מזהים קונדילומה אצל גברים – סיכום
השאלה איך מזהים קונדילומה אצל גברים חשובה מאוד – לא רק מבחינה אישית אלא גם כדי להגן על בני ובנות זוג ולהפסיק את שרשרת ההדבקה. זיהוי מוקדם של הנגעים מאפשר טיפול פשוט יותר, יעיל יותר ומפחית את הסיכון להישנות או סיבוכים. קונדילומות אינן תמיד גלויות לעין או כואבות – ולכן חשוב להכיר את הסימנים: בליטות עוריות קטנות, תחושת גרד מקומי, שינוי בגוון העור או מבנה העור, ולעיתים גם הפרשה או ריח שונה. ברגע שמופיע חשד – אין לחכות. פנייה לרופא ואבחון נכון יכולים לחסוך טיפולים מורכבים, עוגמת נפש ופגיעה באיכות החיים.